Centrālais birojs:

Ganību dambis 17A
Rīga LV-1045

Latvija
Tel: +371 67104050
Mob: +371 26303480
Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

 

Bankas rekvizīti:

Likvidējamā akciju sabiedrība "Latvijas Krājbanka"
Ganību dambis 17A
Rīga LV-1045

Latvija

Reģistrācijas Nr.: 40003098527
PVN Reģ. Nr.: LV40003098527

 

Pārdoti Latvijas Krājbankas korporatīvo un hipotekāro kredītu portfeļi

Latvijas Krājbankas administrators KPMG Baltics ir veiksmīgi pārdevis peļņu nesošo un peļņu nenesošo korporatīvo un hipotekāro kredītu portfeļus Nīderlandes holdinga Stichting Galaxy Finance meitas uzņēmumam Latvijā Baltics Credit Solutions Latvia. Finansējumu kredītu portfeļu iegādei nodrošināja Deutsche Bank AG grupa, kuras pārstāvji darbosies arī uzņēmuma Baltics Credit Solutions Latvia valdē. Pārdoto kredītportfeļu kopējais klientu skaits bija 3183, no kuriem lielākā daļa bija privātpersonas. Darījumu ir apstiprinājusi Finanšu un kapitāla tirgus komisija. Līdz ar šo darījumu ir noslēdzies piecu Latvijas Krājbankas kredītu portfeļu pārdošanas process, kas tika uzsākts pēc Latvijas Krājbankas likvidācijas procesa uzsākšanas pagājušā gada pavasarī.

Kompānijai Baltics Credit Solutions Latvia pārdotie kredītu portfeļi ietvēra peļņu nesošos un peļņu nenesošos hipotekāros un korporatīvos kredītus, studentu kredītus, kā arī patēriņa kredītus, kredītkaršu un overdraftu atlikumus tiem aizņēmējiem, kuri bija ņēmuši hipotekāros un korporatīvos kredītus. Jāatgādina, ka Latvijas Krājbankas patēriņa kredītu portfeli iepriekš jau iegādājās Norvēģijas uzņēmuma B2Holding AS meitas kompānija B2Kapital, un tas tika nodots apkalpošanai jaunajam īpašniekam š.g. 2. septembrī.

Jāuzsver, ka visu klientu parādsaistību līgumiskie noteikumi paliek spēkā un netiek mainīti, tādēļ Latvijas Krājbankas bijušajiem klientiem nebūs jādodas uz banku vai Baltics Credit Solutions Latvia biroju, lai pārslēgtu līgumus ar jaunajiem īpašniekiem.

Kredītu portfeļu nodošana Baltics Credit Solutions Latvia tiks veikta pa daļām, un šo procesu ir plānots pabeigt nākamo sešu mēnešu laikā. Līdz īpaša paziņojuma saņemšanai, klientiem maksājumus jāturpina veikt pašreizējā Latvijas Krājbankas kontā.

Baltics Credit Solutions Latvia galvenais darbības virziens ir kredītportfeļu iegāde Latvijā. Kredītu portfeļu pārvaldībai un ikdienas apkalpošanai Baltics Credit Solutions Latvia ir izraudzījusies Lindorff Oy Latvijas filiāli un Situs Nordic Services ApS.

Jāatgādina, ka bankas kredītu portfelis tika sadalīts piecos mazākos kredītu portfeļos, pamatojoties uz kopīgām kredītu iezīmēm (korporatīvie, hipotekārie, peļņu nesošie, peļņu nenesošie un patēriņa kredīti). Tas tika darīts, lai nodrošinātu maksimāli lielāku pircēju interesi un maksimāli augstu cenu, kādu varētu iegūt, kredītu portfeļus pārdodot.

Apzinot potenciālos pircējus, administrators sazinājies ar vairāk nekā 130 interesentiem. Galvenie potenciālo pircēju izvēles kritēriji bija piedāvātā cena, spēja finansēt darījumu, gatavība strādāt piedāvātā laika grafika ietvaros, pieredze līdzīga apmēra un veida kredītportfeļu apkalpošanā, kā arī vispārējie ar darījuma realizāciju saistītie riski. Pēc visu interesentu piedāvājumu rūpīgas izvērtēšanas par ekonomiski izdevīgāko Latvijas Krājbankas kreditoriem tika atzīts Baltics Credit Solutions Latvia piedāvājums.

Pēc piecu Latvijas Krājbankas kredītportfeļu pārdošanas bankas pārziņā palikuši vairāk nekā 500 kredīti un to atlikumi ar kopējo prasījuma vērtību vairāku desmitu miljonu latu apmērā, kuru atgūšanas process ir apgrūtināts, ņemot vērā šo aizdevumu saistību ar bankas iepriekšējo vadību, aizdevumu krāpnieciskās rakstura iezīmes vai juridiskas neskaidrības.

Neskatoties uz kredītportfeļu pārdošanu, bankas bankrota procedūra turpinās, jo vēl ir nepieciešams realizēt dažādus aktīvus vairāku miljonu latu vērtībā. Tāpat turpinās tiesvedības Latvijā un ārvalstīs, kur notiek cīņa par dažādu aktīvu un naudas līdzekļu atgūšanu, lai varētu norēķināties ar bankas kreditoriem. Piemēram, ārvalstu banku korespondentkontos ir iestrēguši naudas līdzekļi vairāk nekā 100 milj. latu, par kuriem notiek aktīva cīņa un ir pirmie pozitīvie rezultāti. Pašlaik gan ir grūti prognozēt, kad tiesvedības varētu beigties, jo puses izmanto visas iespējamās metodes, lai kavētu naudas atdošanu Latvijas Krājbankai un tās kreditoriem.